v42 Besök hos Älvsåkersskolan

Nu är det ett tag sedan vi uppdaterade er om vad vi gjort på dagarna! Vi har hunnit med flera event ute på skolorna i Kungsbacka och har hunnit med att besöka b la Frillesåsskolan, Iseråsskolan, Gullregnsskolan och Älvsåkersskolan tre gånger. Vi har träffat massor med fantastiska elever och pedagoger och i det här inlägget tänkte jag sammanfatta våra besök hos Älvsåkersskolan där vi besökt en blandad grupp med elever från årskurs 6 till 9.

Eftersom gruppen är blandad i ålder och både kunskap samt verktyg att arbeta med är olika från person till person tog det nästan en halv lektion innan vi insåg hur vi skulle kunna arbeta tillsammans på bästa sätt. Anna som är lärare inom NO på Älvsåkersskolan var med under varje tillfälle och vi kom tillsammans fram till att det bästa vore att dela upp eleverna i olika grupper så att alla grupper innehöll minst en elev från åk 9 och en från åk 6. Förutom elevindelningen såg vi även till att grupperna skulle ha både en iPad och en dator per grupp. När indelningen var färdig satte vi igång med den första grundläggande lektionen. Lektionen rullade på bra men vi på Haja kod insåg snabbt att vi skulle nå fram till eleverna bättre om eleverna förstod syftet med programmering på samma sätt som vi gör.´

Vi passade på att berätta lite om programmering i arbetslivet och hur skillnaden på att vara en programmerare och kunna förstå programmering. Eftersom dagens samhälle är uppbyggt på programmering gick vi igenom vardagliga exempel som inte skulle fungera om tekniken inte fanns. Vi pratade även om de mest använda apparna i skolan som är byggda av ett fåtal programmerare men påverkar flera miljoner ett par populära appar vi pratade mycket om var Snapchat, Instagram och Spotify. Vi var alla överens om att målet med lektionerna inte var att bli programmerare från början men att lära sig att förstå hur programmering fungerade. Efter att jag lämnat skolan idag så har eleverna hunnit gå igenom alla de grundläggande koncepten med variabler, loopar, operatorer, if-satser och mycket mer.

Vi tror att eleverna på Älvsåkersskolan kommer bli bra ambassadörer för programmering och vi ser fram emot att komma tillbaka till fjärde och avslutade tillfället under nästa vecka!

 

Ha en härlig helg!

 

//Haja kod

Haja kod logo

OM OSS

HAJA KOD introducerar programmering och digitalt skapande för barn och vuxna.

KONTAKT

Ingenjörsgatan 9
411 19 Göteborg
[email protected]

Haja kod logo

© Copyright 2020